Плани Тайваню націлені на створення власної мережі супутникового інтернету з метою забезпечення національної безпеки та надійного зв'язку. За даними The New York Times, ця стратегія пов'язана з бажанням острова відмовитися від залежності від сервісу Starlink, що є власністю компанії SpaceX, заснованої Ілоном Маском.

Напруженість у геополітичних відносинах з Китаєм та вразливість існуючої інтернет-інфраструктури змушують Тайвань розглядати альтернативні шляхи. Сервіс Starlink був помітним завдяки забезпеченню критично важливого інтернет-зв'язку під час надзвичайних ситуацій у різних куточках світу, включаючи Україну під час військових дій.

Проте уряд Тайваню висловлює обурення щодо можливих ризиків, пов'язаних із надмірною залежністю від системи, яка перебуває під єдинолічним контролем приватної компанії. Відстань всього 128 кілометрів від Китаю робить Тайвань вразливим до кібератак та військових провокацій.

"Після виникнення перебоїв з інтернетом в Україні у зв'язку з військовими діями стало очевидним необхідність автономної супутникової мережі", - наводить The New York Times слова одного з представників тайванського уряду.

Амбіційний план Тайваню включає створення власного сукупного супутникового розгалуження, незалежного від SpaceX. Уряд острова виділив $1,3 мільярда на космічну програму з метою запуску першого супутника зв'язку до 2026 року.

На перехідний період, поки розробляється власна система, Тайвань уклав угоди з існуючими супутниковими операторами, такими як SES та Eutelsat OneWeb, для постійного забезпечення інтернет-зв'язку.

Крім забезпечення безпеки комунікацій, ця ініціатива також розглядається як можливість зміцнення позиції Тайваню як технологічного центру та визнання його важливою фігурою у космічній сфері.

Проте реалізація цього проекту ускладнюється значними труднощами, включаючи високі витрати на запуск супутників, де домінують лише декілька глобальних компаній.

1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 (0 Голосов)

Комментарии доступны только авторизованным пользователям.

Вы можете авторизоваться, если уже зарегистрированы, либо зарегистрироваться.